TOKİ'den şehit ailelerine öncelik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emniyet güçlerine şimdiye kadar 5 bin 882 konut tahsis etti. Bu yıl, 283 şehit ailesine faizsiz konut kredisi kullandırılırken, 20 yılda, faizsiz konut kredisinden yayarlanan şehit ailesi sayısı 11 bin 815'e ulaştı.

TOKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, İdare ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan ilk protokol kapsamında, değişik illerde uygulanan 30 projede inşaa ettirilen 2 bin 984 konut, Emniyet Genel Müdürlüğüne lojman olarak tahsis edildi.

İlk protokol kapsamında verilen lojmanların 336'sı Erzurum'da, 212'si Adıyaman'da, 304'ü Konya, 168'i Siirt, 480'i Van, 384'ü Mardin, 108'i Yozgat'ta, 64'ü Diyarbakır, 96'sı Batman, 92'si Bitlis'te bulunuyordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile imzalanan ikinci protokol kapsamında ise değişik illerde uygulanan 34 projeden 2 bin 450 konut lojman olarak verildi. İkinci protokol kapsamında, Diyarbakır'da 400 konut lojman olarak tahsis edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokoller uyarınca, Emniyet'i arazisinin bulunduğu bazı yerlerde, bu arsalar TOKİ'ye devredilirken, TOKİ, arsaların değerine eşit tutarda konutu Emniyet'e verdi. Bu konutların satışında, kar gözetmeden, maliyet fiyatları dikkate alındı. TOKİ'nin her iki protokol kapsamında Emniyet'e tahsis ettiği lojmanların değeri, bu kapsamda yaklaşık 284 milyon YTL oldu.

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında da Adıyaman, Kars, Mardin, Van ve Bitlis'de uygulanan projelerde toplam 352 konut lojman olarak tahsis edildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığına da Ordu-Fatsa projesi kapsamında inşaa ettirilen 8 adet konut, 439 bin YTL bedelle lojman olarak satıldı.

TOKİ, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile imzaladığı proje kapsamında; Diyarbakır-Şilbe'de inşa ettirilen 48, Balıkesir-Merkez'de inşa ettirilen 32, Hatay-Kırıkhan'da inşaa ettirilen 8 konutu, bedelleri karşılığında vakıfa lojman olarak verdi.

ŞEHİT AİLELERİNE VE GAZİLERE KONUT

TOKİ, şehit ailelerine, terör malülleri ile dul ve yetimlerine, mevzuat kapsamında faizsiz konut kredisi kullandırıyor. Bu ailelere, halen satışta olan konutlarda, kuraya girmeden öncelik tanınıyor.

Emekli Sandığından maaşa bağlanan ve faizsiz konut kredisi için hak sahipliği belgesi alan tüm şehit aileleri, terör malülleri ile bunların dul ve yetimleri bu krediden yararlınıyor.

Her yıl TÜİK tarafından Türkiye geneli için ilan edilen yıllık fiyat artış oranı kadar artırılan kredi tutarı, bu yıl için 40 bin 253 YTL olarak belirlenmişti.

TOKİ konutlarının satışında ayrıca, İstiklal Savaşı, Kore, KKTC ve diğer vatani hizmet gazilerine de başvuru sayısına göre kontenjan ayrılıyor.

Verilere göre, şimdiye kadar 283'ü bu yıl olmak üzere 11 bin 815 şehit ailesine faizsiz konut kredisi kullandırılırken, kullandırılan kredi tutarı, 20 yılda, 97 milyon 281 bin YTL'ye ulaştı.

TOKİ'nin şimdiye kadar uyguladığı projelerden, 19 şehit ailesi ve 104 gazi, çoğu zaman kuraya girmeden, öncelikli olarak satın aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber